Productinformatie bepaalt voedselkeuze
Voor de keuze gesteld zijn het vooral milieubewuste consumenten die geen probleem hebben met kipfilets, afkomstig van kippen die met insectenmeel zijn gevoerd. De doorsnee consument haakt echter af als hij of zij hoort dat de kippen zijn gevoerd met insectenmeel in plaats van sojameel. De animo voor kippenvlees van kippen die met Spirulina (een algensoort) zijn gevoerd was sowieso laag, omdat het vlees een andere, donkere kleur had.
In een onderzoek van de universiteiten van Göttingen (D) en Alberta (CA) kregen deelnemers fotos te zien van verpakte kipfilet, afkomstig van dieren die gevoerd waren met spirulina (algensoort) of insecten. Het product werd aangeprezen als duurzaam of gezond. Twee groepen respondenten kregen de twee verschillende kipproducten te zien. De ene groep kreeg alleen de informatie op de verpakking en de prijs. De andere groep kreeg aanvullende informatie over het gebruikte kippenvoer.
De respondenten zonder extra informatie kozen het vaakst voor pluimvee gevoerd met insecten, waarschijnlijk vanwege de donkerder kleur van de met spirulina gevoerde kippen. Onder de respondenten met extra informatie bestond ook een voorkeur voor kippen die met insecten zijn gevoerd, maar beperkte die zich tot milieubewuste consumenten. Hoofdauteur Brianne Altmann verwacht dat de acceptatie in de toekomst zal verbeteren. Transparantie van de samenstelling van veevoer is nodig om vertrouwen te kweken bij de consument.
Beeld: Brianne Altmann