Nachtwerkers kunnen beter overdag eten
Mensen die tijdens nachtdiensten maaltijden gebruiken, hebben een grotere kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten, omdat hun bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Overdag eten lijkt die gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat blijkt uit een kleine, gecontroleerde laboratoriumstudie met 19 jonge, gezonde volwassenen (zeven vrouwen en twaalf mannen). Ze werden 32 uur wakker gehouden in een schaars verlichte ruimte, zodat ze niet wisten of het dag of nacht was.
Na deze priming volgden twee weken van gesimuleerde nachtarbeid. Een deel van de groep nuttigden hun maaltijden tijdens de nachtelijke uren, de rest overdag. Vervolgens werd gekeken naar de effecten van het gevolgde maaltijdschema op het inwendig circadisch ritme. Dat ritme regelt de slaap-waak cyclus plus vrijwel alle andere lichamelijke functies zoals het metabolisme. Daaruit bleek bij nachtelijke maaltijden het glucoseniveau - een risicofactor voor diabetes - met gemiddeld ruim 6 procent was gestegen. Proefpersonen die alleen overdag iets aten, zagen geen stijging van hun bloedsuikers.
De timing van de maaltijden kan de negatieve effecten van glucose intolerantie en verstoring van circadisch ritme door nachtwerk minderen, zegt onderzoeksleider Frank Scheer in een persbericht. Meer onderzoek onder real-life omstandigheden van nachtwerkers is nodig om deze bevindingen te kunnen vertalen naar de praktijk.
Beeld: Houston Baptist University