Overschot methaan omzetten in goedkoop vismeel
Meer dan 100 landen besloten in Glasgow om de methaanuitstoot de komende tien jaar met 30% terug te dringen. Met behulp van bacteriën zou je er vismeel van kunnen maken en volgens een kostenanalyse van Stanford University kan dat tegen een prijs die een stuk lager ligt dan die welke de viskweker nu betaalt. Industriële bronnen stoten veel methaan uit, dat economisch niet rendabel is te gebruiken, zegt hoofdonderzoeker Sahar El Abbadi in een begeleidend persbericht. Ons doel is om dit paradigma te keren en een hoogwaardig product te maken van dit broeikasgas.
Methaan minnende bacteriën, methanotrofen gedijen goed in een gekoelde bioreactor met methaan, zuurstof en nutriënten en vormen eiwitrijke biomassa die kan worden gebruikt als vismeel. Het principe is al langer bekend en wordt onder meer gebruikt voor het maken van single cell protein uit aardgas. Dat is duur. Gebruik je daarentegen methaan dat ontsnapt uit stortplaatsen, dan is vismeel in prijs vergelijkbaar met vismeel gemaakt van vis of van soja.
Met efficiëntere bioreactoren, die minder stroom verbruiken, zijn de productiekosten omlaag te brengen. Bij gebruik van methaan uit zuiveringsinstallaties zijn de kosten nog verder te drukken door het afvalwater te gebruiken voor koeling en als bron van stikstof en fosfor. Bij 20 procent lagere productiekosten kan alle wereldwijd benodigde vismeel gemaakt worden uit methaan dat in Amerikaanse industrie vrijkomt, aldus de onderzoekers.
Beeld: Methaanemissie van een vuilstort bij Madrid (Foto: ESA GHGSat)