Herstel mangroves draagt bij aan duurzame ontwikkeling
Het gaat bergafwaarts met mangrovebossen in de wereld. In de afgelopen dertig jaar is 1,4 miljoen hectare verloren gegaan door klimaatverandering, vervuiling en de aanleg van kweekvijvers voor garnalen. Mangroves liggen aan de tropische en subtropische kusten en bestaan uit struiken en bomen die goed tegen warmte, modder en zout kunnen. Ze houden vier keer zoveel koolstof vast dan het regenwoud, beschermen de kust tegen storm en zijn een kraamkamer voor vissen, vogels en ander wild.
Niet alles is treurnis echter. Gedegradeerde mangroves en verlaten kweekvijvers worden ook weer teruggebracht in de originele staat. Japanse onderzoekers analyseerden data van 188 veldstudies naar bestaande en herstelde mangroves in 22 landen, waarbij ze herstelde bossen vergeleken met bestaande. Zolang de vegetatie nog niet volgroeid is presteren de ecosysteemdiensten van herstelde bossen minder dan bestaande, maar wel stukken beter dan niet begroeide getijdengebieden.
Naast ecosysteemdiensten als koolstofopslag, visproductie en biodiversiteit bieden ze ook mogelijkheden voor houtproductie, visserij en recreatie en toerisme. Een kanttekening hierbij is dat in het begin van de herstelwerkzaamheden de lokale gemeenschap in opstand kan komen door verlies aan inkomsten. De overheid zal die overgang financieel moeten ondersteunen.
Beeld: Mangrovebos op Bonaire (Peter de Jaeger)