Brood uit plastic
Japanse onderzoekers ontwikkelden een proces om bioplastic om te zetten in kunstmest. Meer specifiek ging het om poly-isosorbide-carbonaat (PIC), een biobased polycarbonaat. Het polymeer laat zich splitsen door ammonia, waarbij onder meer ureum wordt gevormd, een stikstofrijke voedingsstof voor planten. Opmerkelijk was dat planten beter groeiden op de combinatie van afbraakproducten dan op alleen ureum.
In eerste instantie probeerden de onderzoekers om het polycarbonaat af te breken onder milde condities (30 graden Celsius en lage druk). Daarmee wilden ze het gebruik van organische oplosmiddelen en extra energie voorkomen. Het werkte wel, maar de afbraak was niet compleet. Vervolgens probeerden ze het bij 90 graden Celsius. aarbij werd het bioplastic binnen zes uur volledig afgebroken zonder katalysator. De afbraakproducten bleken een prima voedingsstof voor de zandraket, een veelgebruikte modelplant.
Volgens de onderzoekers vermindert het proces niet alleen vervuiling met plastics, maar levert het ook een bijdrage aan de voedselvoorziening. Dit is een mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame en herbruikbare polymeren. Het tijdperk van brood uit plastic ligt om de hoek, zegt onderzoeker Daisuke Aoki in een persbericht. Dat is misschien iets te gechargeerd. Maar in elk geval is de nieuwe techniek een elegante manier om plantenvoeding te maken uit bioplastics.
Beeld: Daisuke Aoki, Tokyo Institute of Technology