Zeventig procent consumenten zegt diervrije kaas te accepteren
Het Duitse bedrijf Formo, voorheen Legendairy Foods komt binnenkort met een kaas gemaakt van melk die door genetisch gemodificeerde bacteriën is gemaakt. In de aanloop daar naartoe is een onderzoek uitgevoerd met de Universiteit van Bath onder 5000 consumenten in vijf landen. Daaruit blijkt dat 80% de kaas weleens wil proeven en 70% er ook voor wil betalen.
Vegakaas en andere zuivelproducten gemaakt van plantaardig eiwit, bestaan al langer. Ze kunnen zelfs een volwaardig alternatief zijn, blijkt uit een recente vergelijking van eiwitdrankjes gemaakt van respectievelijk wei-, aardappel- en rijsteiwitten. In een cross-over studie werd bij negen mannen gekeken naar de effecten van de verschillende eiwitdrankjes op de glycemische index en gastro-intestinale hormonen en op de eetlust. Behalve de eetlust scoorden de aardappel- en rijsteiwitten beter dan de wei-eiwitten.
Niet lekker
Als het gaat om kaas zijn de vegetarische alternatieven dun gezaaid en ook niet erg lekker. Daarom worden er sinds een paar jaar pogingen ondernomen om kaas te maken van melkeiwitten, die zijn gemaakt van micro-organismen. Sinds kort wordt er ook gewerkt aan kaas van micro-organismen. In Nederland - of eigenlijk in Belgie - zijn Those Vegan Cowboys actief op dit gebied. Zij willen kaas maken uit gras en uiteindelijk alle melkproducten vervangen door plantaardige en/of microbiële zuivel.
Broeikasgas
Bedrijven als Formo en Those Vegan Cowboys spelen in op het feit dat de melkveehouderij steeds meer onder vuur komt te liggen. Daarbij gaat het met name om de uitstoot van broeikasgassen, maar ook landgebruik en dierenwelzijn spelen een rol. De potentiële markt voor alternatieve eiwitten lijkt dan ook booming. Volgens een studie van BCG en Blue Horizon Corporation is tegen 2035 elke tiende portie vlees, eieren, zuivel en zeevruchten gemaakt van alternatieve eiwitten. Omdat ze niet te onderscheiden zijn van het echie in smaak, textuur en prijs, zullen ze ook door de consument worden geaccepteerd, aldus de studie.
Voor kweekvlees is daar uitgebreid onderzocht naar gedaan. Zo blijkt uit een studie van ABNAmro, eerder dit jaar, dat ruim 40 procent van de Nederlandse consument kweekvlees zou kopen als het net zo smaakt als echt vlees. En even duur is. Uit onderzoek van Universiteit van Maastricht blijkt dat 60 procent zelfs bereid is om tot 40 procent meer te betalen voor een namaakburger. Naast goede smaak en prijs worden dierenwelzijn en milieu als argumenten genoemd.
Precisiefermentatie
De Britse studie, uitgevoerd in opdracht van fermentatiebedrijf Formo, is de eerste die acceptatie onderzoekt van diervrije zuivel en doet dat meteen op grote schaal. Ruim vijfduizend mensen zijn ondervraagd in Brazilië, Duitsland, India, Engeland en de Verenigde Staten. Bijna 79 procent is bereid diervrije kaas te proberen en 71 procent wil daar ook voor betalen. Het meest enthousiast voor deze producten zijn - niet verrassend - jongeren en flexitariërs.
Zoals eerder de plantaardige melkproducten een groeiend aandeel van de melkmarkt wisten te veroveren, zien we nu dat consument klaar is voor een nieuw, diervrij kaasproduct, zegt Christopher Bryant van de Universiteit van Bath in een begeleidend persbericht. De meeste kaasliefhebbers menen dat de smaakbeleving van vegakaas niet in de buurt komt van echte kaas. Precisiefermentatie stelt ons in staat om de echte kaassmaak te benaderen zonder dat er dieren aan te pas komen.
Beeld: Micro-organismen produceren melkeiwitten (Formo)