Meer natuur voor een koelere aarde
Ondanks twijfels over effectiviteit en over de eventuele gevolgen richt de aandacht van onderzoekers en politici zich op een technologische aanpak om klimaatopwarming te stuiten. In Nederland zijn er serieuze plannen om afgevangen CO2 op te slaan in oude gasvelden in de Noordzee. Wereldwijd wordt gekeken naar futuristische technieken om de zon te dimmen. Op dringend advies van de Nationale Academies of Science, Engineering and Medicine wil Amerikaanse regering de komende vijf jaar liefst 100 tot 200 miljoen dollar steken in geo-engineering, technieken om het klimaat kunstmatig te laten afkoelen.
Daarbij moeten we onder meer denken aan het witter maken van wolken boven de oceaan met zoutdeeltjes, zodat laaghangende wolken meer zonlicht weerkaatsen. Naast dimmen van de zon wordt geëxperimenteerd met afvangen van CO2 door algenbloei in de oceaan te bevorderen via het toevoegen ijzerdeeltjes. Als algen doodgaan nemen ze de opgeslagen CO2 mee naar de bodem waar het koolstof blijft begraven. Als ze tenminste onderweg niet worden verorberd door vissen.
Natuur als oplossing
Naast deze vormen van geo-engineering kan ook de natuur een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatopwarming, stelt Cécile A.J.Girardin, hoofdauteur van het Nature artikel in een begeleidend persbericht: De wereld moet meer investeren in op de natuur gebaseerde oplossingen die ecologisch gezond, sociaal aanvaard en voordelen biedt die verder gaan dan honderd jaar.
De British Ecological Society (BES) kwam in mei met een rapport waarin ze de belangrijkste nature-based solutions op een rij zet. Bovenaan staat herstel en goed beheer van natte veengebieden om koolstof vast te houden. Bij verdroging ontsnapt CO2 uit de veenlagen naar de atmosfeer. Veengebieden zijn de supersterren van de natuur, aldus een onderzoeker van de British Ecological Society in een persbericht.
Bomen en biodiversiteit
Na vernatting van het veen staan herstel en uitbreiding van bossen als koolstofbuffer op het lijstje. Bomen beperken tevens de kans op overstroming, geven schaduw en verkoeling. Mooi meegenomen is dat de biodiversiteit er wel bij vaart. Een win-win situatie. Ook Nederland wil tussen de 0,4 en 0,8 miljoen ton CO2 uit de lucht halen door bossen aan te planten. Op zich is dat niet veel, gezien de uitstoot van ruim 150 miljoen ton CO2 per jaar. Maar toch, alle beetjes helpen.
Belangrijk is wel dat nieuwe bossen op arme gronden worden gepland (en geplant) en niet op vruchtbare en onmisbare landbouwgrond. In agrarisch gebied zijn heggen een belangrijke opslagplek van koolstof. Kustgebieden met zoutmoeras en zeegras kunnen eveneens flink bijdragen aan het vasthouden van koolstof.
Glasgow
Al met al kunnen genoemde ingrepen volgens de onderzoekers significant bijdragen aan het indammen van de klimaatopwarming. Ze staan daarin niet alleen. Ook in de aanloop naar het klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26) in Glasgow in november aanstaande is er veel aandacht en animo voor natuurlijke oplossingen voor het probleem van klimaatverandering. Heel mooi natuurlijk, maar voorwaarde is wel dat er ook flink in wordt geïnvesteerd en dat is bij eerdere conferenties een bottleneck gebleken.
Beeld: International Peatland Society