Hybride koe is hoogproductief en hittebestendig
De onderzoekers van de universiteit van Illinois in Urbana die de nieuwe Girolando hebben gefokt, zijn erg ambitieus. Ze denken met deze koeien een einde te kunnen maken aan voedselgebrek en zelfs hongerdoden in de wereld. De door hen gefokte Girolando zou namelijk tot tien keer zoveel melk leveren als het inheemse Gyr-type. Normaliter levert een Girolando, die voor vijfachtste Holstein bloed heeft en drie-achtste Gyr, gemiddeld 3600 kg per lactatieperiode. Dat is omgerekend 12 kg per dag en hooguit drie keer zoveel als de originele Indiase koe, volgens cijfers van de FAO.
Melkgift
Hoe wordt die beloofde tien keer zo hoge melkgift bereikt? Desgevraagd geeft embryotechnoloog en projectleider Matt Wheeler inzicht in de door hem behaalde fokresultaten. De dierwetenschapper heeft cijfers van tien lactatieperiodes van kruisingen van runderen die voor de helft Holstein zijn met volbloed Gyrs. Zijn data laten een gemiddelde melkgift van 20 liter per dag zien. Hij zet dat af tegen gemiddelde melkgift van slechts 2 liter per dag door Gyr koeien in de tropen. Dat is dus een andere aanname dan van de FAO.
De volledige Girolando koeien, 5/8 Holstein en 3/8 Gyr, zullen volgens hem nog beter presteren dan de halfbloed koeien. Maar die data zijn er nog niet. Wij gebruiken s werelds beste Holsteins om deze hoogproductieve dieren te verkrijgen. Wanneer de dieren goed voer krijgen en drie keer daags worden gemolken kunnen ze zelfs tot twintig keer zoveel melk geven.
Embryos
In november vorig jaar zijn de eerste Girolando kalveren geboren op een boerderij in South-Carolina. Omstreeks september worden er nog eens honderd verwacht. De eerste koeien zullen vanaf 2022 melk geven. De in vitro gemaakte embryos worden de komende twee jaar verdeeld over ontwikkelingslanden. Wheeler is hierover, samen met het International Livestock Research Institute (ILRI) in Nairobi, Kenya, in overleg met Tanzania, Kenya, Ethiopië, Panama en India. Die landen krijgen de embryos tegen een lage vergoeding of gratis. In de eerste plaats zijn ze bedoeld voor kleine lokale boeren. Maar grote bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen de embryos ook kopen. De kostprijs wordt per geval bekeken.
Voordeel van in vitro bevruchting is dat de dieren naast melkgift andere eigenschappen kunnen meekrijgen, zoals gewenste kleur of schofthoogte. Die eisen kunnen per land en regio verschillen, aldus Wheeler. De wetenschapper is nu ook bezig om vleesproductie van tropische hybride dieren te verbeteren. Niet alleen van runderen, maar ook van varkens, schapen en geiten.
Foto: Matt Wheeler, University of Illinois in Urbana.