Meer biodiversiteit door afval in rivieren
Het team bestudeerde drie rivieren in de graafschappen Leicestershire en Nottinghamshire. De biologen verzamelden zowel stenen als afval van de rivieroevers en vergeleken die in het lab op leven. Op het afval zaten niet alleen meer, maar ook meer verschillende soorten ongewervelde dieren dan op de stenen. Plastic, metaal, textiel en metselwerk hadden de hoogste biodiversiteit, hoger dan wat ze aantroffen op glas en stenen. Veruit de meest geschikte habitat en de hoogste diversiteit bevonden zich op flexibele stukjes plastic, zoals plastic tasjes. Vermoedelijk omdat die enigszins dezelfde structuur hebben als waterplanten, aldus de Britse onderzoeker Hazel Wilson en haar collegas in een artikel in Freshwater Biology.
Geen vrijbrief
Ons onderzoek suggereert dat de habitat van een rivier kan profiteren van afval in het water. Een variërende gemeenschap van ongewervelden is belangrijk voor een rivier ecosysteem omdat die voedsel leveren voor vissen en vogels en bijdragen aan de koolstof- en nutriëntencyclus, zegt Wilson.
Tegelijk benadrukt zij dat het onderzoek geen vrijbrief is om afval te blijven dumpen in het water. Voor meerdere redenen is dat af te raden, zoals het vrijkomen van giftige stoffen en microplastics en het gevaar dat dieren verstrikt kunnen raken in de rotzooi. Wilson: Het opgeruimde afval uit zoet water moet daarom worden vervangen door bijvoorbeeld boomtakken of planten als voedingsbodem voor ongewervelden.
Kunststof habitat
Het onderzoek laat zien dat veel lokale rivieren een arme leefomgeving zijn voor dierlijk leven dat het voornamelijk moet hebben van kunststof als habitat. Het team hoopt met verder onderzoek aan te tonen welke eigenschappen van verschillende typen afval kunnen bijdragen aan een hogere biodiversiteit. En die dan te vergelijken met complexe natuurlijke habitats op waterplanten of stukken hout.
Beeld: Hazel Wilson