Een jas als moestuin
In 2050 is 70 procent meer voedsel nodig om alle monden te voeden, terwijl wereldwijd het areaal landbouwgrond met hooguit tien procent kan toenemen, zegt Wösten. Vanwege dat gebrek aan landbouwgrond denken mensen om voedsel te verbouwen in zee of op daken en gevels van gebouwen. Maar we kunnen ook ons eigen lichaam inzetten voor landbouw. Elke jas vertegenwoordigt ongeveer anderhalve vierkante meter. Als tien miljoen mensen tien jassen hebben waarop geteeld kan worden hebben we een gebied van 15 bij 15 kilometer.
Modewereld
Nog altijd een schijntje, maar Wösten benadrukt dat dit een kunstproject is dat tot nadenken stemt. Zowel over de huidige landbouw als de modewereld. De teeltjas biedt een meer procesmatig en duurzaam alternatief voor de verspillende modewereld, zegt designer en kunstenaar Tsapenko. Door jassen en jurken te gebruiken als landbouwgrond laten we zien hoe een kledingstuk in waarde toeneemt bij elke gebruikscyclus. Een derde hands jas is meer waard dan een nieuwe.
Hoofdfiguur in dit alles is de schimmel Schizophyllum commune ofwel het waaiertje. Een kleine, eetbare paddenstoel waar al veel onderzoek naar is gedaan en makkelijk te kweken. In de natuur groeien schimmels op plantaardige afvalstromen, zoals hout, groenteafval of stro. In dit project koppelden we het waaiertje aan grondstoffen voor textiel, zoals hennep, wol en katoen. Hennep bleek het beste substraat om onze schimmel op te kweken, aldus Wösten.
Kiemgroenten
Er zijn vijf jassen gemaakt. De basis is een jas van hennep en stro. Die jas werd geïnjecteerd met schimmeldraden van het waaiertje. Vervolgens groeien daar eetbare paddenstoelen op. Na consumptie van die paddenstoelen groeien er eetbare kiemgroenten op, zoals sprouts van prei, broccoli en radijs. Tenslotte is op de ontstane laag mycelium vrijwel alles te kweken.
Het duo heeft er, naar eigen zeggen, met succes rode kool op verbouwd. Behalve het waaiertje kan er mogelijk ook oesterzwam op het basistextiel worden gekweekt, denkt de microbioloog. Al die lagen op elkaar lijken op een bontjas, vandaar de naam Fur-tilize. Desgevraagd zegt Wösten dat de jas ook te dragen is. Zeker wel, Dasha heeft ze al aan gehad.
De jassen worden sinds eind december tentoon gesteld in MU Eindhoven, dat vanaf 8 februari (hopelijk) weer open is voor publiek.
Beeld: MU Eindhoven