Veelgebruikt klimaatscenario is te somber
Als het slechtste scenario - RCP 8.5 in het jargon - werkelijkheid zou worden, zou de zeespiegel bij het begin van de volgende eeuw met een meter zijn gestegen en de gemiddelde temperatuur op aarde met circa 5 graden Celsius. Geen feestelijke vooruitzicht voor de jeugd van tegenwoordig, want zij krijgen te maken met overstromingen, hongersnood en alle ellende die daar weer het gevolg van is.
Steenkool
Begin dit jaar pleitten Zeke Hausfather van het Amerikaanse Breakthrough Institute en Glen Peters van het Noorse International Climate Research Center ervoor om afscheid te nemen van dit sombere scenario. Ten eerste omdat het is gebaseerd op de inmiddels vrij onrealistische aanname dat het gebruik van steenkool deze eeuw zou vervijfvoudigen.
Ten tweede omdat het scenario in politiek en beleid steeds vaker werd gepresenteerd als een voorspelling van wat er gebeurt als er geen klimaatmaatregelen worden genomen. Met als gevolg een groeiend klimaatalarmisme en een overschatting van de kosten om de doelstelling van Parijs te halen. De investeringen die nodig zijn om van 3 graden opwarming tot ruim onder de 2 graden te duiken zijn een stuk lager dan wanneer we van 5 graden tot ruim onder de 2 graden moeten duiken.
Prognoses
In het eerdergenoemde artikel in Environmental Research Letters hebben Matthew Burgess en zijn collegas van de University of Colorado hebben nu uitgezocht waar de verschillen zitten tussen het meest sombere scenario en de feitelijke ontwikkeling en de prognoses van onder meer het International Energie Agentschap (hier het persbericht)
Hun analyse laat zien dat vrijwel alle scenarios van het IPCC de economische groei overschatten. Waarbij zij aangetekend dat de verwachte wereldwijde recessie als gevolg van de covid19-pandemie nog niet in de analyse is meegenomen. Verder bevestigen ze de veronderstelling van Hausfather en Peters dat de koolstofintensiteit van de energievoorziening veel te hoog wordt ingeschat en dan met name de inzet van steenkool. Het is nog te vroeg om vast te stellen, schrijft een van de auteurs Roger Pielke jr. in zijn blog, maar het kan best zijn dat we in 2019 peak carbon hebben gehad.
Outdated science
In diezelfde blog toont Pielke jr. zich bezorgd dat het sombere scenario de toon blijft zetten, zowel in het klimaatonderzoek als in het klimaatbeleid. Hij noemt dat het unstoppable momentum of outdated science. Als voorbeeld van zon niet te stoppen beweging noemt hij dat er tot op heden onderzoek wordt gepubliceerd over borstkanker dat is gebaseerd op celkweken, waarvan al in 2007 was vastgesteld dat die geen borstkankercellen bevatten, maar huidkankercellen. Juist omdat er zoveel is geïnvesteerd - zowel in geld als in reputaties - zullen onderzoekers en beleidsmakers waarschijnlijk weinig genegen zijn om afscheid te nemen van het sombere scenario. Terwijl het klimaatbeleid juist gebaat is bij zo realistische mogelijke scenarios.
Beeld: IPCC