Wereldwijde primeur: Kweekvleeskip op menu in Singapore
De kweekvleeskip van Eat Just, niet te verwarren met de thuisbezorgservice Just Eat (het ene betekent: Eet Rechtvaardig; het andere: Eet Gewoon) voldoet volgens het start-up bedrijf aan de veiligheidsnormen en mag daarom gebruikt worden voor de productie van zogezegde kipnuggets. Voor de kweekvleesindustrie is de goedkeuring een belangrijke stap op weg naar een doorbraak, en wat de bedrijven hopen, op een verovering van de wereld. Het grootste pluspunt van kweekvlees is namelijk diervriendelijk. Er hoeven geen dieren geslacht te worden en voor menigeen zal dit een belangrijke overweging zijn om kweekvlees te eten. Wel wordt er op dit moment nog gebruik gemaakt van levende cellen uit kippen en serum van runderfoetussen voor de productie van kweekvlees. Op termijn verwacht men dat kweekvlees ook zonder dierlijke cellen geproduceerd kan worden, maar voorlopig kan het dus niet het predikant Vegan opgeplakt krijgen
CO2 voetafdruk
De geadverteerde klimaat- en gezondheidsvoordelen zijn echter onbewezen. Zo is het vooralsnog niet duidelijk wat de CO2 voetafdruk is van kweekvlees en zal het door onder meer een grotere energiebehoefte hoger liggen dan de alom bekende vegaburgers op basis van soja. Wellicht dat het eerder op het niveau van de voetafdruk van kippenvlees zelf ligt een daarmee verdwijnt ook het klimaatvoordeel ten opzichte van de vleeskip. Ook over de voedingswaarde in vergelijking met vlees is te weinig bekend, maar wetenschappers gaan ervan uit dat deze van labvlees lager ligt. En dan mag kweekvlees onder veilige en hygiënische omstandigheden in een bioreactor gefabriceerd worden, over de negatieve of positieve gezondheidseffecten van het kweekvlees is zelfs niets bekend. Er is simpelweg meer onderzoek nodig. Dit zal ongetwijfeld komen nu er grotere bioreactoren worden gebouwd, omdat Singapore kweekvlees heeft goedgekeurd. EU zal evenwel wachten op de onderzoeken om er zeker van te zijn, en vanuit het voorzorgsprincipe, dat kweekvlees honderd procent veilig is.
Exclusief en duur
Een ander obstakel is de prijs. Vorig jaar kost één kweekvleesnugget nog 50 euro. Dit bedrag zal nu wellicht lager zijn, maar kweekkip blijft in de komende jaren waarschijnlijk nog steeds een dure, exclusieve delicatesse. Op dit moment worden de nuggets nog in een reactor van 1200 liter geproduceerd, maar plannen zijn er al om dit op te schalen naar 10.000 en zelfs 50.000 liter vaten. De fabrikant Eat Just zegt dat het al partnerschappen heeft gesloten met lokale fabrikanten in het land om kippencellen te kweken en het eindproduct te ontwikkelen, dat in eerste instantie in restaurants zal worden verkocht. Het bedrijf wil ook een vergunning aanvragen om filets te verkopen.
Smaak en textuur
Als laatste obstakel is natuurlijk de smaak en textuur. Het kweekvlees is weliswaar gemaakt van dierlijke cellen, maar dat betekent niet dat dit kweekvlees ook dezelfde textuur en smaak heeft. In The Guardian schrijft journaliste Jenny Kleeman, die het kippenkweekvlees een tijd terug kon proeven, het volgende: Ja, het smaakte naar kip: het had de onmiskenbare geur van kip op mijn tong en in mijn neus. Het had wat van de sappigheid van dierlijk vlees, die je verwacht als je kip eet: dat smakeloze gevoel op je tanden als je een stuk vlees bijt. Maar het had de consistentie van de laagst denkbare kwaliteit verwerkte vlees. Dit was geen stuk kip of een stuk vlees, maar een massa kippencellen die in een klompjesvorm geperst werden. Mij was verteld dat dit de toekomst van het voedsel was, maar ik vond het moeilijk te slikken.
Wereldwijde veroveringstocht
Als de prijs en textuur verbeteren en de nutritionele waarde op niveau is met echt vlees dan is kweekvlees een alternatief voor echt vlees en is de goedkeuring van Singapore een uitgelezen kans om op deze testmarkt de uitdagingen op te pakken en wordt wellicht de deur open gezet voor goedkeuring in meerdere landen. In ieder geval zijn vele ogen op de Aziatische staat gericht en kan het succes het begin zijn van een wereldwijde veroveringstocht.