Aan natuurbescherming hangt een flink prijskaartje
Bij de afweging om een natuurgebied te beschermen is de hamvraag: wegen de voordelen van behoud van natuur zwaarder dan de voordelen van een alternatief gebruik van het gebied, zoals woningbouw of landbouw? Is bijvoorbeeld opslag van CO2 en behoud van biodiversiteit gunstiger dan de economische opbrengst van houtkap, een bouwproject of voedselvoorziening?
Om deze afweging te kunnen maken, hebben beleidsmakers realistische informatie nodig over de kosten voor bescherming van natuurgebieden. Volgens de Amerikaanse milieuwetenschapper Christopher Nolte ontbreekt het hen aan deze informatie, onder andere omdat natuurbeschermingsorganisaties deze gegevens niet openbaar maken. Hij bedacht dat een overzicht van grondprijzen per regio een goed alternatief zou kunnen bieden.
Landkaart
Nolte gebruikte kunstmatige intelligentie om een kaart van de Verenigde Staten te maken met geschatte grondprijzen van het hele land. Hij voerde allerlei gegevens aan een computeralgoritme, zoals hoe een terrein eruit ziet, waar gebouwen staan, hoe toegankelijk een gebied is, wat het overstromingsgevaar is en wat de verkoopprijzen waren in de afgelopen twintig jaar. Het algoritme heeft aan de hand van die data geleerd om te voorspellen hoeveel een stuk grond waard is. Al die voorspellingen samen vormen Noltes landkaart.
De schattingen van het computeralgoritme blijken zeer nauwkeurig te zijn, zelfs nauwkeuriger dan die van makelaars. Dankzij zijn kaart kwam Nolte tot de conclusie dat de kosten van natuurbescherming sterk worden onderschat. Met name in de buurt van grote steden zijn grondprijzen aanzienlijk hoger dan waar rekening mee wordt gehouden. Afgelopen zomer bijvoorbeeld is de Great American Outdoors Act aangenomen, waarmee 900 miljoen dollar per jaar wordt vrijgemaakt voor natuurbescherming. Een historisch hoog bedrag, maar volgens Nolte slechts 5% van wat werkelijk nodig is om de beoogde hoeveelheid natuur goed te beschermen.
Eye-opener
Noltes landkaart geeft alleen informatie over de Verenigde Staten. Ook Nederland zou baat hebben bij zon kaart om weloverwogen beslissingen over natuurbescherming te kunnen maken. Begin dit jaar lanceerde Metafoor Vastgoed de GrondprijzenkaartOnline, een online kaart waarin de grondprijzen van gemeentes in Nederland staan verzameld. De informatie in deze kaart is echter niet gegenereerd door kunstmatige intelligentie, maar afkomstig van gemeentes. Hij is ook alleen toegankelijk voor gemeentes.
Als accurate gegevens over grondprijzen ook beschikbaar zouden komen voor beleidsmakers en natuurbeschermingsorganisaties, kunnen zij betere keuzes maken over waar ze het beschikbare budget het beste aan kunnen besteden voor een maximaal effect. Daarnaast zou het openbaar maken van deze gegevens voor veel mensen een eye opener kunnen zijn voor wat er werkelijk nodig is om natuur te beschermen.
Je bent er niet met een paar dollars of euros extra voor de natuur om je vliegschaamte wegkopen. Dit soort compensatie-acties heeft maar een beperkt effect op CO2-reductie. Door eerlijk te zijn over de kosten van natuurbescherming, zullen wellicht meer mensen accepteren dat er geen makkelijke oplossing bestaat. Waar blijft de kaart met de grondprijzen van Nederland, zodat iedereen kan zien wat de echte kosten van natuurbescherming en CO2-reductie zijn.
Beeld: Christopher Nolte
Tekst: Lisa Dietz