Deltaplan ondersteunt acht vooruitstrevende projecten biodiversiteit
Het verbeteren van de biodiversiteit in Nederland is een van speerpunten voor de toekomst. De landbouw kan een grote bijdragen leveren in een hogere biodiversiteit en dat gebeurt al op brede schaal. Denk aan de vele initiatieven voor bloemrijke akkerranden en agrarisch natuurbeheer, maar ook ontwikkelingen als strokenteelt, agroforestery en bankerfields dragen en zullen bijdragen aan herstel van de biodiversiteit. Niet alleen wat betreft de flora, maar ook de fauna en dan specifieker de insectenstand (onder meer wilde bijen). Maar dat herstel moet wel gestimuleerd worden met financiële ondersteuning en beleid van overheden. Om dat te bereiken is het Deltaplan Biodiversiteitherstel in het leven geroepen: Een groot samenwerkingsverband van bedrijven, overheden, ngos, banken en onderzoekbureaus. Afgelopen maand selecteerde de leden van het Deltaplan een achttal initiatieven voor herstel van biodiversiteit dat het wil gaan ondersteunen.
130 aanvragen
De acht toegekende aanvragen zijn door het bestuur van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel gekozen uit een totaal van 130 ingezonden projecten. Geweldig dat we met het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds, dat mede mogelijk is gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, deze inspirerende projecten kunnen realiseren, zegt Louise Vet, voorzitter van de stichting, voormalig directeur van NIOO-KNAW (1999-2019) en emeritus hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan de Wageningen Universiteit. De 130 aanvragen kwamen vanuit het hele land! Al deze aanvragen én de inzendingen van onze Samen voor Biodiversiteitsprijs eerder dit jaar laten zien hoeveel er mogelijk is als burgers, boeren en andere grondeigenaren de handen ineenslaan.
Burgers en grondeigenaren
In de acht gekozen projecten gaan burgers en grondeigenaren samen aan de slag om biodiversiteit in hun omgeving te herstellen en behouden. De toegekende aanvraag is onder meer het project Duizend Bloemen in Overijssel. Dat is een samenwerking van burgers, boeren en andere grondgebruikers, gemeente Olst-Wijhe en (semi-)overheden die natuurherstel en duurzaam landgebruik rondom Olst willen bevorderen. Ook het project Salland Biodivers is gehonoreerd met een toekenning van een aanvraag voor ondertseuning. Dit Overijsselse project gaat de biodiversiteit terugbrengen door op 30 tot 35 plaatsen in de gemeente Olst-Wijhe en Raalte kleine glooiingen te maken, terug te brengen en bestaande glooiingen te versterken in het Sallandse landschap.
Bijzondere ecologische locaties
In de provincie Drenthe/Groningen is het project Groene Verbindingen goedgekeurd. Men wil hier een brug slaan tussen agrarisch gebruik, recreatie en natuurbeheer. Het project richt zich op het ontwikkelen van groene verbindingen, het produceren en testen van paaltjessystemen ter bescherming van bijzondere ecologische locaties én kennisverspreiding. Het erkende project Kilometers bloemrijke oevers in Zuid-Holland zet zich in voor drie te versterken verbindingen in het Groene Cirkel Bijenlandschap, kilometers bloemrijke oevers, samenwerking tussen boeren, burgers en bedrijven, en bewustwording van het belang van bloemrijke gebieden.
In dezelfde provincie wil het project Patrijs in het Bentwoud een toename van de patrijzenstand realiseren, gekoppeld aan een toename van de biodiversiteit in het gebied. In de Hoeksche Waard wordt biodiversiteitsherstel gerealiseerd door een netwerk van ecologisch beheerde bermen, oevers, akkerranden en dijktaluds dat de natuurgebieden en de dorpen en buurtschappen in de Hoeksche Waard met elkaar verbindt en als groene vingers doordringt in het bebouwde gebied.
Bruisende bedrijventerreinen
Bloeiend Nieuwegein heeft zich ten doel gesteld om de biodiversiteit in de gemeente te verhogen en jeugd betrekken bij de natuur. Dit wordt gedaan door het omzetten van gras en verharding naar zaaibedden voor wilde bloemen bij scholen en in wijken van Nieuwegein. Het Gelders project Bedrijventerreinen wil laten zien dat natuurontwikkeling op bedrijventerreinen kan bruisen en de vitaliteit, creativiteit en productiviteit van medewerkers positief kan beïnvloeden: dé sleutel om bedrijven massaal aan te sporen tot vergroening.
Samenwerking stimuleren
Het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds sluit aan bij de doelstelling van het Deltaplan om concrete projecten te steunen van partijen die vanuit een gebiedsgerichte aanpak samenwerken aan herstel van biodiversiteit. Zo willen de partners en supporters van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel laten zien hoe de biodiversiteit herstelt als alle betrokken partijen in een bepaald gebied vanuit een gemeenschappelijke ambitie samenwerken. Dit moet ook leiden tot best practices, die vervolgens in andere gebieden kunnen worden toegepast.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: Istock