Minder voedselverspilling? Neem een maaltijdbox
Een percentage van 66 procent minder voedselverspilling klinkt veel, maar eigenlijk doen de supermarkten het ook niet slecht. Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt namelijk gemiddeld 98,3 procent verkocht; 1,7 procent van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Ook deze cijfers komen van Wageningen UR uit het onderzoek Zelfmonitor Voedselverspilling dat samen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van LNV, onder de vlag van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV), is uitgevoerd.
Overigens schrijft het rapport over verkocht voedsel en is het niet duidelijk of van de 1,7 procent een deel naar de voedselbanken gaat, zoals bij Hello Fresh. Als de claim van 66 procent correct is, evenals de 1,7 procent van de Zelfmonitor Voedselverspilling, dan komt dit neer op percentage van ongeveer 1 procent. Dat zou kunnen betekenen dat ook de supermarkten een aanzienlijk deel van hun voedsel aan voedselbanken weggeven.
146 miljoen kilo minder verspilling
Dat maaltijdboxen garant staan voor 21 procent minder weggegooid voedsel zou kunnen betekenen dat in Nederland jaarlijks 8,6 kilogram voedsel per persoon minder wordt verspild. Volgens het Voedingscentrum verspilt de gemiddelde consument jaarlijks 41 kilogram, waarvan 30 kilogram in de huishoudelijke afvalbak verdwijnt en naar schatting 11 kilogram via alternatieven routes weggegooid worden. In geld uitdgedrukt, is dit een bedrag van 145 euro. Stel dat iedere Nederlander op de maaltijdbox zou overstappen dan wordt er ruim 146 miljoen kilogram minder voedsel verspild. Hello Fresh geeft aan dat ze 280 miljoen maaltijdboxen per jaar verkoopt in dertien landen. Dat is omgerekend ruim 767 duizend mensen als ze dagelijks uit een maaltijdbox eten en naar schatting wordt er ongeveer 6,6 miljoen kilogram minder voedsel gedumpt.
Efficiëntie is de sleutel
Het toverwoord bij de vermindering van voedselverspilling is efficiëntie. Hello Fresh koopt zorgvuldige en nauwkeurige hoeveelheden in, waardoor ze nauwelijks iets hoeft weg te gooien (1 procent). Daarnaast worden ook de maaltijdboxen, op bestelling, precies gevuld met de juiste hoeveelheden. Dat resulteert ook in meer efficiëntie bij de consument. In de supermarkt zijn de doseringen vaak te groot; wordt er een deel van de inhoud van de verpakking gebruikt en eindigt het ongebruikte voedsel in de koelkast om vervolgens vergeten te worden. Wellicht dat een grotere variatie aan voorverpakte porties of de terugkeer van de zelfsnijdende slager en weegschaal groenteboer met afgemeten porties de voedselverspilling kan reduceren, als efficiëntie de sleutel is tot minder verspilling.
Kleinere CO2 voetafdruk
Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties wordt jaarlijks ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel verspild, wat overeenkomt met een jaarlijkse CO2-uitstoot van 4,4 gigaton. Dat is een behoorlijke hoeveelheid in vergelijking met de totale antropogene broeikasgassenuitstoot van ongeveer 38 gigaton per jaar. Voedselverspilling draagt dus voor bijna 12 procent bij aan de uitstoot.
In het duurzaamheidsrapport wijst HelloFresh er op dat ze op de productie in alle 17 productielocaties van HelloFresh slechts 7 gram CO2 per euro omzet genereert, voornamelijk voor licht en koeling. Dat is 71 procent minder dan supermarkten. Daarnaast gebruikt de maaltijdboxenproducenten speciale software voor routeoptimalisatie om ook de CO2-uitstoot bij de bezorging tot een minimum te beperken. Door deze ontwikkelingen heeft HelloFresh in 2019 in Nederland en België het aantal afgelegde kilometers per week met 15 procent kunnen verminderen in vergelijking met 2018. Recentelijk werd in de binnenring van Amsterdam de bezorging met elektrische busjes uitgerold. Het bedrijf wil 2022 de helft van de bezorgingen in de Benelux op deze manier te verzorgen.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: SITS Girls