Geen bewijs voedsel als besmettings- of verspreidingsbron corona
Volgens EFSA-onderzoek Marta Hugas is er op dit moment geen bewijs dat COVID-19 zich anders gedraagt dan andere corona-virussen: Ervaringen van eerdere uitbraken van verwante coronavirussen, zoals het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus (SARS-CoV) en het coronavirus van het Midden-Oosten van het ademhalingssyndroom (MERS-CoV), toonden aan dat transmissie via voedselconsumptie niet optreed.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft gezegd dat hoewel dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste infectie waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt. Voornamelijk via ademhalingsdruppeltjes die mensen niezen, hoesten of uitademen.
Geen meldingen van besmetting
Wetenschappers en autoriteiten over de hele wereld volgen de verspreiding van het virus en er zijn geen meldingen geweest van overdracht via voedsel. Om deze reden is EFSA momenteel niet betrokken bij de reactie op de COVID-19-uitbraken. Hugas: We blijven de wetenschappelijke literatuur echter volgen op nieuwe en relevante informatie.
Wat betreft voedselveiligheid en het corona-virus heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorzorgsaanbevelingen gedaan, waaronder advies over het volgen van goede hygiënepraktijken tijdens het hanteren en bereiden van voedsel, zoals handen wassen, vlees grondig koken en mogelijke kruisbesmetting tussen gekookt en ongekookt voedsel vermijden.
Covid-19 geen hepatitis A
Ook de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA zegt dat op dit moment er geen aanwijzingen zijn dat voedsel of voedselverpakkingen in verband worden gebracht met de overdracht van COVID-19. In tegenstelling virussen zoals norovirus en hepatitis A, die vaak mensen ziek maken door besmet voedsel, is SARS-CoV-2 (dat COVID-19 veroorzaakt) een virus dat respiratoire ziekte veroorzaakt. Blootstelling aan dit virus via voedsel is niet bekend als een overdrachtsroute.
Besmet fabriekspersoneel
Het is volgens FDA mogelijk dat een persoon COVID-19 kan krijgen door een oppervlak of object aan te raken waar het virus op zit en vervolgens hun mond, neus of mogelijk hun ogen aan te raken, maar dit wordt niet verondersteld de belangrijkste manier te zijn waarop het virus zich verspreidt. Maar FDA verwacht niet dat levensmiddelen moeten worden teruggeroepen of uit de handel moeten worden genomen als blijkt dat personeel besmet is geraakt met COVID-19, aangezien er momenteel geen enkel bewijs is voor de overdracht van COVID-19 in verband met levensmiddelen of levensmiddelenverpakkingen.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@vork.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: Wikimedia