Betere weerstand jonge kinderen door rundvlees en volle melk
kinderarts Ellen van der Gaag (Ziekenhuisgroep Twente) deed onderzoek naar deze groep kinderen en pleit nu voor een duidelijk voedingsadvies met deze dierlijke producten. Nu zijn voedingsonderzoeken veelal nutteloos en geven zelden een oorzakelijk verband weer, maar Van der Gaag heeft een doelgericht en gerandomiseerde gecontroleerde trial met 120 kinderen uitgevoerd, waarbij de resultaten significant bleken te zijn met een heldere conclusie.
Het wordt steeds meer duidelijk dat vlees en dierlijke producten een belangrijk onderdeel zijn van onze dagelijkse en ook natuurlijke voedingsbehoefte. In weerwil van de antivleeslobby, die propageert dat de consumptie van dierlijke producten tot gezondheidsklachten leidt en een plantaardig dieet gezonder is, ontstaat er langzamerhand een wetenschappelijk consensus gebaseerd op onderzoeken dat het verstandig is dat de mens dierlijke producten consumeert. Dit geldt vooral voor kinderen, die volop in ontwikkeling en groei zijn. In dierlijke producten zitten essentiële nutriënten - die niet altijd via plantaardig te verkrijgen zijn - voor de groei, ontwikkeling en weerstand. Zo blijkt dat volle melk bij kinderen ook obesitas kan voorkomen. Daarnaast is de kans dat jonge kinderen met een plantaardig dieet ondervoed kunnen raken groter dan met een dieet dat ook uit dierlijke producten bestaat. Overigens betekent dit niet dat kinderen niet op zouden kunnen groeien met een plantaardig dieet, maar zonder voedingssupplementen van hoge kwaliteit (hoge biobeschikbaarheid van nutriënten) en een nauwkeurig gevolgd dieet, kleven er risicos aan dit menu.
Hoesten, koorts of verkouden
Maar wellicht de belangrijkste reden om kinderen dierlijke producten en niet louter plantaardig voedsel te geven, is de opbouw van een goede weerstand. Dat blijkt uit het onderzoek op de Universiteit Twente door kinderarts Ellen van der Gaag. Ze studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leiden. Daar deed ze haar eerste onderzoek, gevolgd door een onderzoek aan Boston University, USA. In het UMCG te Groningen deed ze haar opleiding tot kinderarts. Vanaf 2005 is ze kinderarts in het ZGT. Sinds een aantal jaar is ze verbonden aan de Universiteit Twente en doet onderzoek naar voeding en kinderen.
Volgens Van der Gaag is er voor jonge kinderen in de leeftijd van één tot vier jaar, die vaker dan gemiddeld hoesten, koorts hebben of verkouden zijn, nog geen doeltreffende oplossing. Het is vaak jaren wachten en doormodderen tot de infecties van de bovenste luchtwegen verdwenen zijn. Van der Gaag deed onderzoek naar een manier om toch de weerstand te verhogen en de infecties te bestrijden. Het ging er mij om het immuunsysteem van kinderen op een natuurlijke manier te versterken, zodat ze zelf weerbaarder worden voor infecties. Het voedingsadvies bestaat uit groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees. Door gebruik van deze producten hebben de kinderen significant bewezen minder klachten.
Schildklierfunctie en moeheid
Van der Gaag onderzocht het effect van een voedingsadvies op verkoudheden, hoesten, koorts, antibiotica gebruik, schildklierfunctie en moeheid bij zieke kinderen in de hele jonge leeftijdscategorie. Dat voedingsadvies bestaat dus uit groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees in hoeveelheden conform richtlijnen Voedingscentrum. Het zijn onbewerkte voedingsproducten die naar de mening van de kinderarts thuishoren in een traditionele Nederlandse maaltijd. Van der Gaag licht toe: Met de voedingsadviezen hebben de kinderen bewezen minder koorts, minder antibioticagebruik, hoesten en snotteren ze minder, gaan minder naar de huisarts en zijn ze minder moe. Het voedingsadvies heeft geen bijwerkingen; de kinderen worden niet dikker en ook het cholesterol profiel verandert niet ongunstig. Het voedingsadvies lijkt een eenvoudige en veilige manier om veel voorkomende gezondheidsklachten van kinderen te verminderen.
Kind heeft dierlijk vet nodig
Uit eerder onderzoek (2012) van Van der Gaag bleek dat 16 procent van de kinderen die kwakkelen met bovenste luchtweginfecties nauwelijks groente eten en 28 procent ook bijna geen rundvlees. Daarnaast bleek dat het kinderlichaam in opbouw ook pure onbewerkte producten en vetten nodig heeft die bijvoorbeeld in roomboter en volle melk aanwezig zijn. Voor haar proefschrift onderzocht van de Gaag jonge kinderen (1-4 jaar) die circa 14 en een halve dag per maand ziek zijn; dus bijna de helft van het jaar. Slechts 5 procent van deze kinderen had een medische verklaarbare afwijking en 95 procent van deze zieke kinderen niet. Na toepassing van het voedingsadvies gedurende zes maanden in een gerandomiseerde gecontroleerde trial met 120 kinderen bleek dat de kinderen die geen medische verklaarbare afwijking hadden nog maar 4,8 dagen per maand ziek waren. Een significante verbetering.
Voedingsadviezen oudere kinderen
Van der Gaag onderzocht ook de effecten van deze vier producten bij oudere kinderen. Uit haar onderzoek blijkt dat de resultaten van het voedingsadvies ook daar bemoedigend zijn. Bij kinderen die bijvoorbeeld vaak moe waren, neemt de energie door dit voedingsadvies toe. Ook kinderen met een schildklier die wat uit balans is, bleken na een periode door het voedingsadvies minder moe, en beter te slapen. Van der Gaag: Bij volwassenen heb ik geen onderzoek gedaan. Wel blijkt uit literatuuronderzoek dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie, pre- en probiotica en knoflook te kunnen helpen om luchtwegingfecties te verminderen.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@vork.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: Pxhere