Albert Heijn heeft de lekkerste en gezondste vegaburger
De Vandaag vegetarische Burger de luxe van Albert Heijn is Beste uit de Test. Deze scoort goed op smaak en gezondheid. De Aldi Meat free days Burger is de gezondste burger. De geteste burgers bevatten veel zout, gemiddeld 1,4 gram. De gehaktschijf van Vegafit spant de kroon met 2 gram zout per 100 gram. Dit past niet binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Die zegt dat in een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag zitten. Vleesburgers bevatten overigens gemiddeld net zoveel zout. Vegaburgers bevatten volgens de bond gemiddeld zon 17 gram eiwit per 100 gram en dat is volgens de bond ongeveer evenveel als een hamburger van rundvlees.
Verzadigd vet
De meeste vegaburgers bevatten flink minder verzadigd vet dan gewone burgers. In een burger van echt gehakt zit zon 18 procent vet, waarvan 7,5 procent verzadigd vet. In de vleesvervangers zit gemiddeld 2,5 procent ongezond verzadigd vet, in hamburgers vaak drie keer zoveel. Dat komt doordat er meestal zonnebloemolie is gebruikt. Toch zijn er vegaburgers die door het gebruik van kokosolie juist weer meer vet bevatten dan echt vlees. Vier burgers bevatten wel veel verzadigd vet. In de Vegan Juicy burger (Van Koolen) zit zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Deze burger scoort ook niet hoog bij het smaakpanel en eindigt onderaan in de test. Veel vegaburgers bevatten wel aanzienlijk minder vet dan vleesburgers.
Het kan gezonder
In het AD vertelde Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam: Je moet een plantaardig dieet niet willen eten om af te vallen. Plantaardige eiwitten en vetten bevat evenveel calorieën als dierlijke eiwitten en vetten. Vegetarisch eten is wel gezonder. Het advies vanuit het Voedingscentrum is eigenlijk steeds: eet minder dierlijke producten en vervang die door groenten, bonen en fruit. Maar er staat nergens: vervang ze door ultrabewerkte kant-en-klaar plantaardige vegaschijven.
In het Akkoord verbetering productsamenstelling werken fabrikanten en overheid aan gezondere producten met minder suiker, verzadigd vet en zout. In 2022 mogen vleesvervangers maximaal 1,53 gram zout per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt deze afspraak niet ambitieus genoeg. Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum.
Voedingswaarde vegaburger
In 2017 onderzocht de Consumentenbond ook al 36 verschillende vegetarische burgers uit diverse supermarkten. Ook toen scoorde de vegaburger van Albert Heijn goed. De Bond beoordeelde deze burgers op voedingswaarde of deze voldoende voedingstoffen bevatten om als volwaardige vleesvervanger te dienen. Vegetarische burgers op basis van soja scoorden het best. Daarnaast onderzocht ze de duurzaamheid en de smaak van vleesvervangers in het algemeen. Om te bepalen welke vegetarische burger de meest volwaardige vleesvervanger is, werd gekeken naar het eiwitgehalte en de hoeveelheid vitamine B12, ijzer en zout. Sojaburgers scoorden het best op deze punten. Op nummer 1 stond de verse plantaardige burger van de Albert Heijn. De vegetarische hamburger van Garden Gourmet kwam als tweede uit de bus, gevolgd door de Goodbite Bonenburger van de Jumbo. De groenteburgers uit de test scoorden minder goed. Niet omdat ze ongezond zijn, maar omdat ze vaak niet geschikt zijn als volwaardige vleesvervanger. Zo bevatten ze vrij weinig eiwit en ijzer. Omdat de voeding vaak al genoeg eiwitten bevat, is het geen probleem als men vlees af en toe vervangt met groenteburgers.
Vlees smaakt beter
Fabrikanten van vleesvervangers doen hun best om de structuur en smaak van vlees na te bootsen. Uit een smaakonderzoek van de Consumentenbond bleek dat dit in 2017 al aardig lukte. Ze liet consumenten verschillende maaltijden proeven, steeds een variant mét en een variant zónder vlees. Het bleek best moeilijk om het vlees van de vleesvervanger te onderscheiden. Toch werden de maaltijden mét vlees over het algemeen iets lekkerder gevonden. Een derde van de proefpersonen vond vegetarische kipstukjes in nasi lekkerder. 64 procent wist te proeven dat er daadwerkelijk rundergehakt in de pasta zat en bij de hamburger eettest bleek 72 procent van de proevers de vegetarische burger van de vleesvariant te kunnen onderscheiden. 80 procent beoordeelde de vleeshamburger als lekkerder dan de vega-versie. De test van de Consumentenbond dateert van twee jaar geleden en inmiddels zijn er vele nieuwe producten op de markt, maar die blijken dus teveel zout en soms teveel verzadigd vet te hebben.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@vork.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: Pixabay