Ooit een dikke vos gezien?
De genetica van obesitas, de praktijk van afvaldiëten en de waarde van lichamelijk activiteit komen uitgebreid aan bod. De falende spelers bij obesitas, waaronder de media, wetenschappers, kennisinstellingen, internationale organisaties (vooral de WHO) en de voedingsmiddelenindustrie worden scherp in beeld gebracht. Gibney legt het volledige verhaal achter obesitas bloot met zorgvuldig uitgevoerd onderzoek en biedt concrete oplossingen voor dit zeer menselijke fenomeen.
Wat kunnen we van de vos leren? is een vraag die Gibney regelmatig in het boek stelt. De titel van het boek is gekozen omdat mensen wel maar dieren geen obesitas ontwikkelen, terwijl er grote overeenkomsten in genen, stofwisseling en ziekten bestaan tussen vossen en mensen. Maar, vossen lopen, net als alle in het wild levende dieren, niet levenslang met obesitas rond. Om dat te begrijpen moeten we ons licht opsteken bij de sociale dimensie van onze leefwereld.
Het boek kent de volgende opbouw. De eerste hoofdstukken vertellen wat obesitas is, hoe obesitas wordt vastgesteld, wat de gezondheidseffecten zijn en hoe de inneming van energie uit voedsel wordt gemeten. Dan volgen twee hoofdstukken over de geschiedenis van obesitas en van voedselketens.In het midden van het boek komen de volgende onderwerpen aan de orde: modegrillen van schuldige calorieën, de factoren die onze voedselkeuzes bepalen en vragen als Welk effect hebben onze genen op het ontstaan van obesitas? en Hoe staat het met lichamelijke activiteit?.
Daarna volgt gedrag: mensen met eetstoornissen, als anorexia nervosa, en de stigmatisering van dikkerds. En wordt de vraag gesteld: Hoe staat het met de wetenschappelijke integriteit van wereldwijde organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie, de industrie, wetenschappers en de media? In het laatste hoofdstuk komt de hamvraag op tafel: Wat moet er gebeuren?. Daarvoor gaan twee hoofdstukken in op wat iemand zelf en wat de overheid kan doen.
Professor Mike Gibney is verbonden geweest aan de University of Sydney en Southampton en Trinity College Dublin en University College Dublin. Hij is een voormalige president van de Nutrition Society en een fellow van de International Union of Nutritional Sciences. Hij is lid geweest van vele belangrijke internationale adviescommissies in de Europese Unie, FAO en WHO. De bestseller Something to Chew On: Challenging Controversies in Food and Health, uitgegeven door UCD Press in 2012, is door hem geschreven.Het oorspronkelijke boek van Mike Gibney met de titel Ever seen a fat fox? over obesitas is vertaald (door Michiel Löwik) coördinatie in het Nederlands en een geïllustreerde (door Marnix de Man) versie (open access) is te vinden op https://nutritionconsultantscooperative.com/wp-content/uploads/Ooit-een-dikke-vos-gezien.pdf
In het decembernummer van VORK verschijnt een samenvatting van het boek.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@vork.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Michiel Löwik Beeld: Pixabay