Van zoete frisdrank sterf je eerder dan van witte melk
Een nieuwe studie, gecoördineerd door onderzoekers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), onderzocht het verband tussen de totale, met suiker gezoete en kunstmatig gezoete consumptie van frisdrank en de daaruit voortvloeiende totale en oorzaak-specifieke mortaliteit. Het IARC maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en onderzoekt zelfstandig oorzaken van kanker en ontwikkelt wetenschappelijke strategieën voor kankerbestrijding.
450.000 mensen
De studie omvatte gegevens van meer dan 450.000 mensen uit de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohortgroep, met een gemiddelde follow-up periode van meer dan zestien jaar. Vergeleken met mensen die minder dan één glas suiker gezoete of kunstmatig gezoete frisdrank per maand dronken, hadden deelnemers die twee of meer glazen van deze dranken per dag dronken een hoger risico op sterfte door allerlei oorzaken.
Daarnaast bleek de consumptie van twee of meer glazen kunstmatig gezoete frisdranken per dag een duidelijke associatie te hebben met sterfte door aandoeningen van de bloedsomloop. Ook bleek de consumptie van één of meer glazen suiker gezoete frisdranken per dag een positieve correlatie te hebben met sterfgevallen door spijsverteringsaandoeningen.
Overigens is het de zoetigheid in frisdranken dat de boosdoener is, en niet het koolzuur. Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.
Melk van de koe of soja
Voor wie besluit om de zoete frisdranken te laten staan, is er een uitstekend en kankerrisicovermijdend alternatief: the good old cow milk. Hetzelfde IARC voerde eerder namelijk een soort gelijk cohortonderzoek uit naar de kankerverwekkende eigenschappen van melk en zuivelproducten uit. Rond 2010 was de gedachte dat melk kanker, en vooral prostaatkanker, zou veroorzaken, maar het cohortonderzoek van AIRC wees niet uit dat er bij een normale consumptie van enkele glazen per dag sprake was van een verband tussen melk en kanker.
Dat is ook het standpunt van Kankerbestrijding KWF. Melk verhoogt het risico op prostaatkanker of andere kankervormen niet. Calcium zit in onder andere melk en melkproducten en heeft positieve effecten op de gezondheid, zoals een goede botgezondheid. Daarnaast verlaagt calcium zelfs de kans op darmkanker. Veganisten en vrouwen, die de kans op borstkanker willen verminderen, kunnen grijpen naar de sojamelkfles. Uit Japans onderzoek blijkt dat sojadrinkende Aziatische vrouwen een kleinere kans op borstkanker hebben. Net als koeienmelk heeft sojamelk ook gezondheidsvoordelen en is het een belangrijk bron van eiwitten.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@vork.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: Pixabay