Darmbacteriën vieren vrolijk feest met rode wijn
Wetenschappers van King's College London onderzochten de effecten van bier, cider, rode wijn, witte wijn en gedistilleerde dranken op het microbioom. Ze ontdekten dat de darmflora van rode wijndrinkers meer divers was dan die van andere dranken, wat volgens onderzoekers te wijten zou kunnen zijn aan een hogere hoeveelheid afweerchemicaliën in specifiek de rode wijn. De voordelen van rode wijn zijn waarschijnlijk afkomstig van polyfenolen. Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Een molecuul polyfenol bestaat uit meer dan één fenolgroep, Ze worden onderverdeeld in tanninen en fenylpropanoïden zoals ligninen en flavonoïden. Deze verbindingen komen voor in rode wijn, maar volgens de onderzoekers veel minder in witte wijn, bier en cider. Ze worden overigens ook gevonden in veel groenten en fruit.
Brandstof voor nuttige microben
De polyfenool in rode wijn heet resveratrol en is vooral in de schil van blauwe druiven, de grondstof voor rode wijn, aanwezig. De zuivere stof komt voor als witte tot lichtgele kristallen, die slecht oplosbaar zijn in water. Het zijn micro-voedingsstoffen waarvan wordt aangenomen dat ze gunstige eigenschappen hebben en als brandstof dienen voor nuttige microben die in de darmen leven. Resveratrol heeft dus in potentie een positieve invloed op de darmen en een groeiend aantal onderzoeken gelooft dat elke kleine verandering in het microbioom ons vatbaarder of minder vatbaar kan maken voor ziekten zoals het prikkelbare darmsyndroom, hart- en vaatziekten, obesitas en zelfs onze stemming en geestelijke gezondheid beïnvloedt. Rode wijn kan ook positief zijn voor gewichtsvermindering, doordat resveratrol de slechte cholesterol aanpakt.
Geen zware drinkers
In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology, zijn bijna duizend vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk, de VS en Nederland onderzocht. De resultaten werden later vergeleken met drie andere groepen; eveneens afkomstig uit dezelfde landen. De vrouwelijke deelnemers - alle tweelingen die deelnamen aan gezondheidsprogramma's - werden gevraagd naar hun dieet en hoeveel en welk type alcohol ze normaal gesproken drinken. Uit dit onderzoek bleek dat de darmflora van rode wijndrinkers dus meer divers was dan die van niet-rode wijndrinkers. De diversiteit aan darmbacterie nam zelfs toe naarmate iemand meer rode wijn dronk, hoewel af en toe een glas per week of twee weken al voldoende bleek te zijn. Geen van de deelnemers was een zware drinker.
"Hoewel we al lang bekend zijn met de onverklaarbare voordelen van rode wijn voor de gezondheid van het hart, vertelt Caroline Le Roy, mede-auteur van het onderzoek. Toont deze studie aan dat gematigde rode wijnconsumptie geassocieerd kan worden met een grotere diversiteit en een gezondere darmflora die gedeeltelijk de gunstige effecten op de gezondheid verklaren. Maar vrijwel direct tempert zij het optimisme: "Dit is echter een observatiestudie. Dus we kunnen niet bewijzen dat het effect dat we zien wordt veroorzaakt door rode wijn.
Grootste studie tot nu toe
Tim Spector, hoofdauteur van King's College London, verklaart: "Dit is een van de grootste studies ooit uitgevoerd om de effecten van rode wijn op de darmen van bijna 3.000 mensen in drie verschillende landen te onderzoeken en het geeft inzicht dat het hoge gehalte aan polyfenolen in de druivenschil verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een groot deel van de controversiële voordelen voor de gezondheid, wanneer het met mate wijn wordt gebruikt". De reacties uit de wetenschappelijke wereld op het onderzoek zijn positief, maar wel met de kanttekening dat er meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen en een daadwerkelijk causaal verband te vinden. Dat is ook precies wat de onderzoekers van Kings School Londen voorstellen. Maar dit keer ook met blauwe druivensap.
Wonder superdrankje
Wie denkt dat rode wijn nu ineens het wonder superdrankje is tegen zwaarlijvigheid, voorkomen van hartklachten of slecht werkende darmen, moet toch eventjes een pas op de plaats maken. De wetenschappers waarschuwen namelijk wel. Ze stellen dat zware consumptie niet aanbevolen is en waarschijnlijk een slecht effect zou hebben op de darmflora; alsook op de algemene gezondheid van een persoon. Le Roy: Het onderzoek mag geen excuus zijn om meer rode wijn te gaan consumeren. Vergeet niet dat een hoge alcoholinname gepaard gaat met een verhoogd risico op een reeks gezondheidsproblemen, waaronder sommige kankers, hart- en vaatziekten, beroertes en leveraandoeningen. De aanbeveling en waarschuwing blijven voor de Bourgondiërs onder ons staan: Volwassenen moeten niet meer dan 14 glazen rode wijn per week drinken. In ieder geval kan nu wel met een geruster hart worden genoten van een goed glas rode Bourgogne, Chateauneuf-du-Pape of voor de nieuwe wereld wijnliefhebbers een Boekenhoutskloof Cabernet.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: pixabay