Vergeet Goji-bessen, eet sprinkhaan
De onderzoekers claimen dat ze als eersten een reeks commercieel verkrijgbare ongewervelden - niet alleen insecten, maar ook schorpioenen, spinnen en duizendpoten - hebben onderzocht op gehalten aan antioxidanten. Antioxidanten omvatten bepaalde vitamines (C en E), sporenelementen en kleurstoffen, zoals flavonoiden, die weefsels en DNA beschermen tegen agressieve vrije radicalen.
Gemalen insect
Om het gehalte te bepalen werden de dieren ontdaan van hun vleugels, angels en andere oneetbare delen, vermalen en vervolgens geëxtraheerd in een olie- en wateroplosbare fractie. Van beide fracties werden vervolgens antioxidant werking (activiteit en capaciteit) gemeten en vergeleken met de antioxidant werking van respectievelijk olijfolie en versgeperst sinaasappelsap. De wateroplosbare fractie van krekels, zijdewormen en sprinkhanen bleek de hoogste antioxidantwerking te vertonen op ruime afstand gevolgd door Afrikaanse rupsen (Imbasia oyemensis) en meelwormen. Vergeleken met verse sinaasappelsap is de antioxidantwerking vijf maal hoger, maar dat verschil verdwijnt als je het poeder oplost in een vergelijkbare hoeveelheid water (88%). Dan is de antioxidantwerking nog maar 75 procent van die van sinaasappelsap.
Planteneters
In de olie-oplosbare fractie bleken de eetbare zijdewormen de beste antioxidantwerking te hebben, gevolgd door cicades. Zij zijn - in droge vorm - ongeveer tweemaal zo effectief als olijfolie. Alleen is de antioxidantwerking een orde van grootte kleiner, dan bij de wateroplosbare fractie. Opmerkelijk is verder dat in beide fracties de planteneters onder de ongewervelden het gemiddeld een stuk beter doen qua antioxidantwerking dan carnivoren, zoals de tarantula en de reuzenwaterwants - die blijkbaar ook eetbaar zijn. De onderzoekers concluderen dat eetbare insecten zoals sprinkhanen en zijdewormen een belangrijke bron van antioxidanten zijn. Dat vastgesteld hebbend, is de vraag wat je daaraan hebt. Het is namelijk niet bekend welke stoffen in insecten verantwoordelijk zijn voor die antioxidantwerking. Van vitamine E, C en van betacaroteen is bekend dat ze een antioxidantwerking hebben, evenals van de sporenelementen seleen en zink. Veel andere bioactieve stoffen vertonen wel een antioxidantwerking in de reageerbuis, maar of ze dat ook in het lichaam doen weten we (nog) niet, schrijft het Voedingscentrum.
Aanmoedigen
De onderzoekers erkennen dat ook, maar menen desondanks dat de potentiële antioxidantwerking meer mensen over de streep kan trekken om insecten op te nemen in hun eetpatroon als alternatief voor vlees. Volgens Mauro Serafini is dat nodig, omdat de consumptie van vlees en dierlijke producten zowel onszelf als de planeet naar de afgrond voert. Twee miljard mensen eten al regelmatig insecten, zegt hij. De rest moet nog een beetje aangemoedigd worden. Smaak en uiterlijk zijn belangrijk, maar gezondheidsoverwegingen kunnen daarbij ook de doorslag geven.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee, vraag een gratis proefnummer aan en schrijf je in voor de tweewekelijkse Vork-nieuwsbrief. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Joost van Kasteren Beeld: Wikimedia Commons