25 kopjes koffie per dag mag
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat koffie eigenlijk best gezond is. Of in ieder geval helemaal niet zo ongezond als voorheen werd verondersteld. Koffie versterkt het geheugen en verbetert de gemoedstoestand en alertheid. Het helpt zelfs de symptomen van Parkinson te vertragen en te verminderen. Ook zorgt teveel koffie niet voor uitdroging, een argument waar theedrinkers vaak mee op de proppen komen in een discussie met koffiedrinkers. Cafeïneverslaafden mogen eveneens rekenen op een verlaagd risico van galstenen. En de koffiemythe die als kweekgras blijft terugkomen, dat koffie de kans op hartkwalen vergroot door een verslechterd functioneren van de bloedvaten, kan nu ook definitief richting het land der fabelen.
8000 koffieproefpersonen
Onderzoekers van de Queen Mary University of London wilden met een studie meer helderheid te verschaffen over de voor- en nadelen van koffie en onderzochten ruim 8000 mensen. Deze mensen werden in drie groepen verdeeld. Een groep die minder dan één kop koffie per dag dronk, een groep die tussen de één en de drie kopjes koffie per dag gebruikten en een groep koffieleuten die tussen de drie en 25 kopjes koffie per dag ?nodig hebben?. Er werden MRI-scans van de koffieharten gemaakt en allerlei testen uitgevoerd op de proefpersonen, waaronder de infrared pulse wave-testen.
Verrassende uitkomst
Met de hardnekkige mythe van hartkwalen en koffie in hun achterhoofd waren de Britse onderzoekers enigszins verrast over de uitkomst van hun onderzoek. Uit de resultaten bleek namelijk dat er geen verband bestaat tussen het drinken van koffie en verstijfde slagaderen. De onderzoekers hielden ook rekening met andere factoren zoals leeftijd, gewicht en roken. Daaruit kwam naar voren dat gematigde en zware koffiedrinkers vaak van het mannelijke geslacht zijn, roken en regelmatig alcohol drinken.
De onderzoekers hopen dat ze met de resultaten de gezondheidsvooroordelen over koffie hebben ontkracht. Er zijn vele contradictoire studies die verschillende conclusies trekken over koffie, vertelt onderzoeker Metin Avkiran aan The Guardian. Dat zorgt dat het lastig is voor mensen om te beoordelen wat ze wel en niet moeten geloven. We hebben in ieder geval bewezen dat het drinken van koffie geen invloed heeft op de slagaders. Overigens werd het onderzoek gedeeltelijk gefinancierd door de Britse Hartstichting (British Heart Foundation) en maakte de onderzoekers de resultaten bekend op de British Cardiovascular Society conference in Manchester. Dat geeft iets meer gewicht aan de conclusies van dit onderzoek.
Erectiestoornissen
Wat de onderzoekers niet bekeken hebben, is de claim dat teveel koffie voor impotentie zou zorgen. Maar een Amerikaans onderzoek uit 2015, National Health and Nutrition Examination Survey, vond bewijzen dat koffie juist een positief effect heeft op het tegengaan erectiestoornissen. Ook hier bewezen onderzoekers dat er geen causaal verband tussen koffie en hartkwalen was. Een Duits onderzoek op muizen wees zelfs uit dat koffie de hartwerking versterkt en de hartcellen beschermd. Een 2017 rapport in het Annual Review of Nutrition, waarin de resultaten van meer dan honderd koffie- en cafeïnestudies werden geanalyseerd, concludeerde dat koffie juist geassocieerd werd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, evenals diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Het ouderwetse idee dat je geen koffie moet drinken als je hartproblemen hebt, is duidelijk geen zuivere koffie.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee of vraag een gratis proefnummer aan. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: Twitter