Vroegtijdige droogtewaarschuwing redt levens en oogsten

Madagaskar heeft een van de hoogste armoedecijfers in Afrika, met 75 procent van de mensen die moeten leven van minder dan 1,25 dollar per dag; de internationale armoedegrens. De meeste boeren in het zuiden van het land verbouwen zeer kleine percelen van minder dan een hectare, voornamelijk voor de productie van voedsel voor hun gezinnen. Madagaskar is als eiland onderhevig aan extreme weersomstandigheden, zoals cyclonen, overstromingen en droogte. De extreme weersomstandigheden eisen hun tol als het gaat om de productie van landbouwgewassen. Kleine boeren maken ongeveer zeventig procent van de Malagassische bevolking uit en de uitdagingen van de landbouw in het droge, semi-woestijn klimaat van Zuid-Madagaskar worden nog verergerd door terugkerende droogte, sterke wind en verzanding. Slechte oogsten als gevolg van extreme klimaatomstandigheden zorgen voor een vicieuze cirkel van armoede.
Mislukte oogsten
Sinds 2014 hebben drie opeenvolgende landbouwseizoenen in Zuid-Madagaskar gefaald door herhaalde droogteperiodes. Veel huishoudens waren gedwongen om te vertrouwen op onzekere overlevingsstrategieën. Het verkopen van hun dieren tegen lage prijzen, het migreren op zoek naar tijdelijk werk of het leven van wild voedsel, zoals de rode cactus. In maart 2017 heeft de FAO samen met de overheid en andere partners een systeem voor vroegtijdige waarschuwing en een actieplan (Early Warning Early Action) opgezet om het risico van droogte te monitoren en zo de gevolgen ervan te beperken. In september 2017 wees alle informatie op een nieuwe ernstige droogte. Toen het landbouwseizoen in november 2017 begon, bleken de vroegtijdige waarschuwingssignalen juist. Veel gebieden hadden te lijden van mislukte of bijna mislukte oogsten.
Veerkracht arme boeren
In samenwerking met nationale regering, maar ook met organisaties op humanitair, ontwikkelings- en wetenschappelijk gebied, houdt de Early Warning Early Action-aanpak van de FAO toezicht op risico's. Door de vroegtijdige waarschuwingen kunnen boeren ook vroegtijdig beginnen met de voorbereidingen. Door te werken voor arme mensen, die kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen en andere schokken, hoopt de FAO te zorgen dat zij hun levensonderhoud, zelfvertrouwen en vooral hun waardigheid behouden om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Vroegtijdig handelen redt levens en levensonderhoud, bouwt de veerkracht van arme boeren op, verlicht de druk op gespannen humanitaire middelen en brengt ons dichter bij #ZeroHunger, motiveert de FAO haar Early Warning Early Action-aanpak.
Kortcyclische zaden
Het vroege waarschuwingsproject van de FAO bleek succesvol, want de boeren die aan dit project meededen hadden een betere oogst door de teelt van kortcyclische zaden van granen, peulvruchten, groenten en knollen en het gebruik van micro-irrigatiesystemen, waterpompen en watertanks. Deze combinatie stelde de boeren in staat om het landbouwseizoen op tijd te beginnen en om in een periode van zes maanden minstens twee goede oogsten te oogsten. Boeren werden ook getraind in betere landbouwpraktijken, waaronder het diversifiëren van gewassen, het gebruik van organische meststoffen, het bestrijden van plantenziekten en het verbeteren van de gewasopslag.
Drie keer meer opbrengst
De irrigatieapparatuur, beschikbaar gesteld door de FAO, betekende dat de boeren in staat waren om een verscheidenheid aan groenten te produceren, waarvan een deel zelf werd opgegeten en de rest verkocht men op de lokale markt. Met het verdiende geld konden de boeren in een aantal dagelijkse behoeften voorzien, zoals het kopen van rijst, olie en zeep. De voordelen van irrigatie en groentezaden samen waren veruit de belangrijkste hulp voor kwetsbare boeren. Door het gebruik van irrigatieapparatuur konden ze tot drie keer meer groeien dan de gebruikelijke gewascyclus. Huishoudens werkten ook nauw samen om ervoor te zorgen dat de apparatuur werd onderhouden en eerlijk werd gebruikt, wat bijdroeg aan de duurzaamheid van de interventies na deze specifieke droogte.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee of vraag een gratis proefnummer aan. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Reinout Burgers Beeld: FAO