Thorvald bindt de strijd aan met bodemdaling

Thorvald is een farmbot, een boerderijrobot, die is ontwikkeld door Noorse en Britse onderzoekers. Het is een zelfrijdend platform dat kan worden voorzien van verschillende hulpstukken voor zaaien, spuiten, bemesten en andere handelingen die nodig zijn voor een goede oogst. Deze animatie van alweer een tijdje geleden, laat zien wat de bedoeling is. Inmiddels zijn er de nodige stappen gezet en beschikkende onderzoekers over een werkend prototype dat onder meer is ingezet voor het bestrijden van schimmel in aardbeien met ultraviolet licht.
Pal Johan From, hoogleraar aan de Noorse Universiteit voor Levenswetenschappen (NMBU) en de bedenker van de farmbot, is vorig jaar gestart met een nieuw project Grass Robotics. Daarbij wordt Thorvald ingezet voor het maaien en rapen van gras. Eind vorig jaar werd de eerste veldtest uitgevoerd en met succes. Desgevraagd laat From weten dat de robot bijna een hectare per uur kan maaien. Dat lijkt niet veel, maar hij doet het wel 24/7 en - voorzien van de juiste sensoren - kan hij ook weidevogels en hun nesten ontwijken
Lichtgewicht
Het grote voordeel van Thorvald is zijn lage gewicht van ca. 200 kilogram. In Noorwegen gaat het vooral om het maaien van gras gebieden die te kampen hebben met veel regenval, waardoor zowel de hoeveelheid als de voedingswaarde van het gras laag zijn. In verband met het laatste doet de onderzoeksgroep van From trouwens ook onderzoek naar nieuwe gras- en kruidenmengsels.
Zijn lichte gewicht maakt de robot ook interessant om in te zetten in gebieden met een hoge grondwaterstand, zoals de Nederlandse veenweidegebieden. In combinatie met andere technieken, zoals onderwater(druk)drainage biedt dat mogelijkheden om de bodemdaling drastisch te beperken en mogelijk zelfs te stoppen. Het is dus niet noodzakelijk om te kiezen tussen veen óf koeien, maar het kan ook allebei.
In het voorjaarsnummer van Vork, dat volgende week verschijnt, is meer informatie te vinden over mogelijkheden om bodemdaling in veenweidegebieden af te remmen.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee of vraag een gratis proefnummer aan. Student? Wellicht is het speciale studentenabonnement dan iets voor jou.
Tekst: Joost van Kasteren Beeld: Pal Johan From