Zorgeloos sla en kruiden verbouwen
Je kunt lacherig doen over voedseltrends of ze bloedserieus nemen. In Knipoog doen we het allebei. Deze keer onderzoekt Stijn van Gils de kweeksets van IKEA, waar iedereen thuis eenvoudig zelf groente en kruiden in kan kweken.
Bij IKEA kan het nu ook: zelf kruiden en sla verbouwen. Voor de helderheid, wij noemen het geen moestuintjes, maar kweeksets, mailt Alberic Pater, de sustainability manager van IKEA. Het nieuwe concept is namelijk heel wat anders dan de ingewikkelde moestuintjes waar Albert Heijn al in 2014 mee kwam. Nee, moestuintjes zijn grappig, maar bij IKEA kun je sinds ruim een jaar kweken als een pro. Dat laatste staat althans op de site van het grootste woonwarenhuis ter wereld. Bij IKEA kun je een complete hydrocultuur-startersset kopen.
Die set bevat een soort minikas zonder zijwanden. Daarin zitten gaatjes waarin je steenwollen blokjes kan plaatsen. Hierin kunnen de miniplantjes, die je in een bijgeleverde kiemkas kan laten kiemen, verder opgroeien. De steenwol zorgt voor structuur rond de wortels. Een automatisch watersysteem zorgt ervoor dat de plantjes altijd voldoende water hebben. De kas bevat daarnaast een lampje voor extra daglicht. De sets van IKEA zijn er in allerlei soorten en maten. Zoals de Krydda Växer, die ook verkrijgbaar is met meerdere etages. Handig voor wie weinig ruimte heeft.
Eenvoudige natuur
Een leuke manier om iets over de natuur te leren, schrijft IKEA in de brochure. En het mooie is: je hoeft de deur niet meer uit om groente of sla te halen. Hoeveel sets IKEA tot nu toe heeft verkocht is geheim. Vragen over het concept krijgt IKEA nauwelijks, mailt Pater, want het kweken is enorm eenvoudig. Bij de ontwikkeling is namelijk samengewerkt met de Zweedse landbouwuniversiteit SLU. Benieuwd naar de geheimen vraag ik Pater naar de onderzoeksrapporten, maar helaas, daar kan hij mij niet aan helpen.
Dus dan zelf maar bellen met de pros. Via branchevereniging LTO Glaskracht kom ik uit bij Sjoerd Jochems van Gipmans, dat met 125 medewerkers jaarlijks een slordige 500 miljoen planten en kruiden kweekt. Jochems verzorgt de marketing en communicatie voor het bedrijf dat onder meer sla- en tomatenplanten en potkruiden levert. In zijn vrije tijd kweekt Jochems gewoon door. Sla, bieten, worteltjes, snoeptomaatjes. Dit jaar voor het eerst ook knoflook, vertelt hij enthousiast. Dat is lekker joh.
Bovendien beheert hij de website MijnKeukentuintje.nl, dat jaarlijks een nationale moestuintelling organiseert. Thuis kweken is volgens hem het stadium van hype voorbij, vertelt hij. Het is nu echt een trend geworden en daar is hij maar wat gelukkig mee. Het kweekt begrip voor onze branche. Hopelijk snappen mensen dan dat de agrarische sector toch echt iets meer waardering verdient, legt hij telefonisch uit.
Verwacht niet te veel
Dat IKEA nu ook in deze opgaande markt wil stappen, juicht Jochems van harte toe. Ze mikken meer op de stedeling en ze hebben een breed verkoopnetwerk, dus ze kunnen veel mensen bereiken. Maar verwacht er niet te veel van, vertelt hij even later. Het suggereert professionaliteit, maar dat is het niet.
Het lijkt bijvoorbeeld net een kasje, maar het is geen gesloten kas. Ook is de voeding niet top, zijn de lampen volgens zijn technische collegas van mindere kwaliteit en gebruikt IKEA niet de allerbeste zaden. Dat gebeurt vaker, de moestuintjes van Albert Heijn hebben ook niet de beste zaden, maar zij suggereren dat ook niet. Toch net wat sympathieker.
De prijs van IKEA is, om de woorden van Jochems te gebruiken, ondertussen fors. Waar diverse supermarktketens werken met een spaarsysteem, kost de goedkoopste kweekset van IKEA ruim 60 euro. Compleet is die dan nog niet. Meststoffen zijn in het goedkope pakket bijvoorbeeld niet meegeleverd. Bij het duurdere model van 140 euro lijkt dat wel het geval. Dat vind ik ook lastig, als je langs de schappen loopt; is het nooit helemaal duidelijk wanneer je compleet bent.
Meedenken
In eerste instantie wilde Jochems graag meedenken om het concept van IKEA te verbeteren. Wij telen ook planten voor de consumentenmarkt, dus wij dachten, misschien kunnen we wel samenwerken. Via een consortium proberen we voet tussen de deur te krijgen, maar IKEA blijkt toch logger dan gehoopt, lacht Jochems.
Hij adviseert thuiskwekers die de set al hebben vooral om te experimenteren en in hun aankoop ook producten van concurrenten te gebruiken. En leg de lat niet te hoog. Je hoeft niet zelfvoorzienend te worden. Uit onze nationale moestuintelling bleek dat 58 procent van de thuiskwekers vooral planten kweekt omdat het leuk is. En dat is helemaal prima!
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee of vraag een gratis proefnummer aan.