Nu echt een plan voor grote grazers Oostvaardersplassen
Het is volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden onmogelijk om de edelherten ook te verhuizen. Zoiets zou volgens de raad te veel stress opleveren. De provincie volgt dat advies op en dus wordt afschieten de enige optie. Staatsbosbeheer, die dinsdag de opdracht daarvoor kreeg, moet wel rekening houden met de bronsttijd; de tijd waarin de herten een partner zoeken. In die tijd mag niet geschoten worden en dus kan Staatsbosbeheer pas eind oktober beginnen met schieten.
Hoeveel edelherten precies worden afgeschoten is volgens de provincie niet duidelijk, maar uiteindelijk moet zon 490 dieren overblijven. Volgens de laatste cijfers van Staatsbosbeheer zijn na afgelopen winter een kleine 1500 dieren overgebleven, dus dat zou betekenen dat zon duizend dieren geschoten moeten worden. De volgende telling is in oktober, dus dan zal meer duidelijk worden.
Paarden wel verplaatst
Paarden kunnen volgens onderzoek van Wageningen Universiteit wel verplaatst worden, meldt de provincie. Bovendien is voor alle paarden die weg moeten een nieuwe plek te vinden. Hoe dat juridisch zit is nog de vraag. De paarden hebben namelijk geen oormerkje en zoiets is wel nodig om ze te verhandelen. Een woordvoerder van de provincie Flevoland was dinsdagnamiddag niet bereikbaar voor commentaar daarop.
Anticonceptie is voorlopig geen optie, meldde de provincie in het persbericht op basis van onderzoek van de Universiteit Utrecht. Eerder zeiden verschillende deskundigen ongeveer hetzelfde ook al aan de Commissie Van Geel, een onderzoekscommissie die de provincie eerder adviseerde. Of anticonceptie op de lange termijn misschien wel een optie kan zijn, wordt nog verder onderzocht.
Lange termijn blijft onduidelijk
Het beheer van de grote grazers op de langere termijn blijft dus onduidelijk. Han Olff, hoogleraar in Groningen, zei eerder in Vork dat de populatie aan grote grazers na de aangekondigde maatregel weer zal groeien. Elk jaar de populatie terugbrengen tot 1100, betekent dat jaarlijks honderden dieren verplaatst of geschoten moeten worden. Tenzij anticonceptie uiteindelijk wel een oplossing wordt natuurlijk.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee of vraag een gratis proefnummer aan.
Tekst: Stijn van Gils Beeld: Rik Driessen