Schouten: Omslag naar kringlooplandbouw noodzakelijk
Kringlooplandbouw moet er volgens Schouten voor zorgen dat Nederland ook over 50 jaar haar positie als toonaangevend in wereld blijft behouden. Daarnaast is kringlooplandbouw volgens de minister de oplossing voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. Zo dreigt onze bodem, de belangrijkste hulpbron voor de boer, uitgeput te raken. Hebben we te maken met een verlies aan biodiversiteit en heeft Nederland zich gecommitteerd aan het klimaatakkoord, zo laat de minister in een toelichting op haar landbouwvisie weten.
Goede boterham
Schouten wil af van het huidige systeem van het zoveel mogelijk produceren tegen zo laag mogelijke kosten. Inmiddels staat onze landbouw daardoor steeds meer onder druk. Het wordt nu de uitdaging om met zo min mogelijk grondstoffen en dus minder belastend voor het milieu, ons voedsel te produceren.
Volgens de minister doet kringlooplandbouw recht aan de natuur en levert het ook een goede boterham op. Schouten: Voor deze visie hebben we veel gesprekken gevoerd met boeren, tuinders en verschillende maatschappelijke organisaties. Op basis van deze gesprekken ben ik ervan overtuigd dat we de toekomst van onze voedselvoorziening veilig kunnen stellen als we overstappen op kringlooplandbouw.
Melkveehouderij grondgebonden
De omslag naar kringlooplandbouw is volgens Schouten al in gang gezet. Zo heeft de melkveehouderij zelf de voorkeur uitgesproken voor grondgebonden agrarische bedrijven en wordt er samengewerkt om de biodiversiteit te behouden. De kringloop in de veehouderij, akkerbouw en tuinbouw hoeft niet beperkt te blijven tot één bedrijf maar kan zich uitstrekken tot meerdere bedrijven in een grote of kleine regio.
Een omslag naar kringlooplandbouw kan niet zonder een eerlijk prijs, stelt de LNV-minister. Dat kan alleen slagen als de hele keten hierbij betrokken is. De boer wil beloond worden voor duurzame, veilige en hoogwaardige producten. Alleen dan krijgt hij de gelegenheid om te investeren. Daarom slaat de visie ook op de banken, de op voedingsindustrie, op de supermarkten en op de consument.
Concrete maatregelen over hoe de omslag naar kringlooplandbouw moet worden bereikt staan niet in de 21 pagina's tellende visie. Wel geeft Schouten aan dat overheid en maatschappelijke partijen vanaf nu aan de slag gaan om afspraken te maken over de resultaten die de komende jaren bereikt moeten worden, hoe deze gemeten gaan worden en welke inzet dat voor eenieder vraagt. Deze afspraken moeten in het voorjaar 2019 vastgelegd zijn.
Een mening over dit artikel? Reageer op onze Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Een opinieartikel is ook van harte welkom. Mail dan even met de redactie (redactie@agrio.org). Geïnteresseerd in de andere artikelen van VORK? Word abonnee of vraag een gratis proefnummer aan.
Tekst: Stefan Buning Beeld: Ellen Meinen