Steeds meer eten in de aanbieding

Een disclaimer vooraf. Aldi en Lidl zijn niet meegerekend in de cijfers. Ook werden versproducten niet meegeteld, maar zuivel dan weer wel. Niettemin zijn de cijfers, die werden opgenomen door bureau IRI, schrikbarend: 23,3 procent van de omzet van supermarkten komt uit aanbiedingen. Ter vergelijking, in 2006 was dat nog krap 15 procent.
Het gehele jaar door zouden er meer aanbiedingen zijn, al waren er helemaal veel aanbiedingen in april. Bier en koffie waren volgens de onderzoekers relatief vaak in de aanbieding. De meeste aanbiedingen kwamen van supermarktketen Deen, maar ook Nettorama deed een flinke duit in het zakje. Dat blijkt uit de cijfers van Yenom, een ander onderzoeksbureau dat ook in het artikel van Distrifood naar voren komt. Plus en Dirk hadden juist veel minder aanbiedingen, maar hun promoties waren wel dieper. Met andere woorden: de kortingen waren groter.
Smullen aan de kassa, maar niet aan de bron
Aan de kassa is het smullen met zoveel aanbiedingen, maar er zit ook een keerzijde aan. Supermarkten stunten met de prijzen om zo meer klanten en uiteindelijk meer omzet te halen. Alleen - vermoedelijk omdat er zo veel aanbiedingen zijn - de omzet blijkt nauwelijks te stijgen. Wel lopen de marges van de supermarkten terug en dat is mogelijk weer vervelend voor toeleveranciers.
Die hadden eerder al last van de fusie tussen Ahold (Albert Heijn) en het Belgische Delhaize. De grootste supermarktorganisatie van het land vroeg toen met terugwerkende kracht om lagere prijzen. Leveranciers praten niet graag over hun relatie met supermarkten, maar regelmatig wordt vermoed dat zij hun marktmacht gebruiken. Vorig najaar pleitte voormalig minister Cees Veerman nog voor meer mogelijkheden voor leveranciers om samen op te trekken in hun onderhandelingen met supermarkten.
Geen goed alternatief
Een goed alternatief is er echter niet, blijkt uit het artikel van Distrifood. Je kunt als supermarkt in plaats van korting ook dingen gratis weggeven. Dat is goedkoper, maar heeft niet zo'n sterk effect, blijkt uit een studie van EFMI. En dus zien supermarkten blijkbaar geen andere optie dan korting geven.
Tekst: Stijn van Gils Beeld: Susan Rexwinkel