Gepersonaliseerde voeding versus onvoldoende vitaminen

Het chemiebedrijf, dat onder meer vitaminen produceert, gaat dan ook niet volledig inzetten op gepersonaliseerde voeding. Gepersonaliseerd voedsel is alleen interessant voor een klein deel van de wereld. Dat zegt Jeremy Xu, directeur Nutrition bij DSM tegenover vaknieuwswebsite NutraIngredients.
Verborgen honger
Het bestrijden van verborgen honger is volgens Xu zeker zo belangrijk als de potentie van gepersonaliseerd voedsel. De cijfers geven hem gelijk. In Afrika en Zuid-Azië heeft meer dan een derde van de bevolking nog altijd een verkeerd vaak te eenzijdig dieet. Het doel van de Verenigde Naties om dat eenzijdige dieet terug te dringen wordt bovendien niet gehaald. Zo kampt een groot deel, zeker ook in Zuid-Azie en Afrika, met een tekort aan vitamine D. Vooral zwangere vrouwen hebben daar last van.
DSM, ooit begonnen als de Staatsmijnen (Dutch State Mines) in Zuid-Limbug, heeft de doelen van de Verenigde Naties hoog zitten, zegt het. Zo werkt het in Uganda samen met de hulporganisatie Vitamine Angels om voldoende vitamines te verstrekken aan de bevolking, aldus Xu in het interview. Dit geeft maar aan hoe ver weg gepersonaliseerd voedsel voor veel mensen nog is.
Lastige combinatie
Xus bedrijf staat de komende jaren voor de uitdaging om zich aan de ene kant wel degelijk te ontwikkelen richting meer gepersonaliseerde voeding, maar aan de andere kant ook gewoon gezond voedsel niet te vergeten. Dat klinkt als een verantwoordelijke, maar vooral een verstandige strategie. Gepersonaliseerde voeding staat immers nog in de kinderschoenen. Dat brengt dus niet alleen kansen, maar ook veel risicos voor DSM met zich mee.
Met de gewone vitamines valt bovendien nog steeds goed te verdienen. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die 1 augustus uitkwamen. In het eerste halfjaar van 2018 verdubbelde de winst van het bedrijf, overigens mede omdat concurrent BASF de vitamineproductie tijdelijk moest stilleggen.
De voedingstak haalde het afgelopen half jaar een omzet van 2,8 miljard euro. Daarmee is het de grootste tak binnen het bedrijf. Het gros komt echt niet van gepersonaliseerd voedsel. Sterker nog, de tak Specialty Nutrition zorgt op dit moment voor slechts twee tot drie procent van de omzet, zei het concern eerder.
Tekst: Stijn van Gils Beeld: Ellen Meinen